Cum iernezi citricele cultivate in locuinta? Ce reguli trebuie sa respecti?

Iernarea citricelor cultivate in locuinta se face in incaperi la temperatura cuprinsa itntre 4 si 7 grade Celsius, astfel incat plantele sa intre intr-o perioada de viata latenta, fara insa sa isi piarda frunzele si incetinindu-si functiile vitale. Aceasta metoda este avantajoasa din punct de vedere ecnomic si poate fi practicata de toti cei care au beci, camara, veranda si alte incaperi in care iarna tempertaura este moderata si nu prezinta oscilatii mari intre zi si noapte pe perioade scurte de timp.

Iarna, umiditatea aerului si a solui este de 30-40%, de aceea plantele se uda o data sau de doua ori pe luna cu apa calduta, pentru ca temperatura pamantului sa nu coboare sub cea a aerului si frunzele sa cada. Fertilizarile nu se aplica pe perioada iernarii, fiind suficienta fertilizarea de toamna.

Iernarea in camerele incalzite se face la o temperatura de 12 pana la 16 grade Celsius cu lumina normala si cu umiditate atmosferica de 50-60%. Aceste conditii determina instalarea unei perioade de vegetate mai putin intensa, in care frutele cresc in continuare. Mandarinul si portocalul au nevoie de o temperatura mai ridicata si anume de 19-22 grade Celsius.

Proprietarii trebuie sa tina cont de faptul ca plantele citrice nu se tin in apropierea surselor de caldura, ci se izoleaza de acestea prin paravane, dar si ca nu este recomandat ca oscilatiile termice bruste sa aiba loc in incaperile in care sunt amplasate citricele.

Camerele se aerisesc zilnic, se evita curentii reci si coborarea brusca a temperaturii, iar udarea se face de doua sau trei ori pe saptaamna cu cantitati suficente de apa cu o temperatura mai mare cu 2-3 grade Celsius decat temperatura aerului din incapere.

Suc energizant din citrice:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *